Af Jens Albom, Nordic Industry Lead, Utility

 

Digitaliseringen af energisektoren har stået på i årevis. Langsomt, men sikkert tager flere og flere organisationer nye digitale værktøjer i brug for at møde fremtidens udfordringer. Fællesnævneren for dem er, at de tænker fem, ti og femten år frem. Så hvem er den bedste i branchen?

 

Andre har valgt en strategi baseret på at skynde sig langsomt. De tager først ny teknologi i brug, efter den er blevet grundigt testet og reguleret. De er bange for konsekvenserne af at hoppe på det forkerte tog. Problemet med denne tilgang er, at den tekniske gæld vokser eksponentielt med teknologiudviklingen. Det bliver sværere og sværere at indhente det forsømte.

 

Heldigvis er det ikke for sent at komme med på den rejse, der former fremtidens teknologi for energibranchen. Men det begynder at haste.

 

Toget forlader perronen i skyerne

 

Vi skruer tiden og kalenderen tilbage til 2009. Barack Obama indtager Det Hvide Hus, Boeing 787 gennemfører sin første testflyvning, og energidata her i landet lagres på lokale servere – med tilsvarende langsomme og ikke-skalerbare forretningsapplikationer. For energibranchen er skyen stadig kun et tegn på en snarlig genopfyldning af vandreservoirerne.

 

Men Microsoft vil det anderledes. Allerede i 2007 lancerede de Dynamics CRM i skyen, efterfulgt af Microsoft Office 2010 – et komplet skybaseret applikationssystem. I 2016 står den platform, vi i dag kender som Microsoft Dynamics 365, klar, også den er off-premise.

 

Det ville være en overdrivelse at sige, at energiselskaber og -koncerner står i kø for at indføre nogen af disse innovationer. Ikke desto mindre indser flere og flere af dem fordelene ved at flytte i det mindste dele af deres drift til skyen. Der er dog stadig tvivl at spore.

 

Usikkerhed omkring datalagringsdirektivet (2011–2015), frygt for Cloud Act (2018) og indførelsen af GDPR (2018) er alle begivenheder, der får flere til at vente med både delvist og fuldt skifte til skyen. Samtidig er teknologitoget allerede begyndt at komme op i fart, og den tekniske gæld er ved at vokse sig stor.

 

Skybaseret drift giver større muligheder

 

Hvor der er mange, som afventer med overgangen til skyen, imens teknologigiganterne tester og myndighederne regulerer, er der andre, som ser mulighederne. Visionære energiselskaber anerkender, at det er muligt at bruge ny teknologi til deres fordel og tilpasse driften undervejs. De første energiselskaber i Norge flytter dele af deres forretning til skyen allerede i 2010.

 

Og nu, hvor de er sikkert om bord på teknologitoget, bliver nye regler heller ikke et problem. I stedet for at låse data inde ser de for eksempel GDPR – sammen med robust software – som et påskud til at flytte endnu flere af organisationens aktiviteter ud i skyen med langt bedre betingelser for gennemsigtighed og datakontrol.

 

For ikke at sakke bagud er Microsoft begyndt at bygge lokale datacentre til mere sikker drift i skyen med øget redundans. Forudsætningerne for at flytte virksomhedens forretningsapplikationer til skyen bliver endnu bedre.

 

Ikke desto mindre går overgangen fra on-premise til off-premise langsomt for energibranchen som helhed – og især virksomheder, der ejes af kommuner og staten, halter bagefter.

 

Endestation ukendt, men toget kører

 

Året er 2024, og de, der tog early adopter-hatten på tilbage i 2010, sidder stadig i førersædet, når energibranchen former fremtidens teknologi. De følger ikke bare med i tendenserne – de fastlægger dem. Former dem.

 

Vi ved endnu ikke, hvor rejsen fører os hen på områder som kunstig intelligens, netværkssikkerhed og infrastruktur. Men vi ved, at de, der tør være early adopters, også denne gang vil definere industristandarden.

 

Når det er sagt, så er alt håb ikke ude for dem, der stadig behandler data on-premise eller genkender sig selv i denne artikels andre beskrivelser af dem, der halter bagefter. Flere og flere finder vej til skyen og fremtidens digitale løsninger, og overgangen har heller aldrig været nemmere. Når alt kommer til alt, er sporet lagt.

 

Nu er teknologitoget dog ved at nå en hastighed, der vil gøre det meget vanskeligt at hoppe på i farten. Og risikoen ligger ikke i at hoppe på det forkerte tog, men i at blive efterladt på perronen. Det er derfor, vi spørger: Tør du og har du råd til at lade andre sætte rammerne for fremtidens digitale arbejdsplads og energimarked?

 

Denne artikel er den første i en serie om fremtidens energiteknologi. I den næste artikel undersøger vi mulighederne for kunstig intelligens i energibranchen.

 

Artikel 2 - Fremtidens energiteknologi: Kunstig intelligens

 

Artikel 3 - Fremtidens energiteknologi: Er du sikker?

 

Artikel 4 - Fremtidens energiteknologi: Bæredygtighed

Vil du vide mere?

Kontakt vores salgsdirektør John T. Hummelgaard for en dialog om din virksomheds digitalisering.

John T. Hummelgaard
Telefon: +45 4829 1806