Af Jens Albom, Nordic Industry Lead, Utility

 

 

Energi er en værdifuld ressource. Og som med alt andet af værdi betyder det, at ondsindede kræfter vil forsøge at få fat i den. Det betyder ikke nødvendigvis, at man bare kan bygge en mur og stille sig tilfreds med det.

 

Målene og motiverne for angreb mod energibranchen kan variere. Det eneste, der er sikkert, er, at truslerne er reelle – både mod fysisk infrastruktur og digitale aktiver. Og desværre peger pilene på, at der er behov for et meget højere beredskabsniveau i den kommende tid.

 

Kritisk infrastruktur og geopolitisk uro

 

Begivenheder på kontinentet i de senere par år har haft store konsekvenser for den måde, vi tænker på sikkerhed i energisektoren. Kun få timer efter at Nord Stream 2-kablet blev ødelagt, og Nord Stream 1 blev lukket ned, blev uidentificerbare droner set over den norske kontinentalsokkel..

 

Energi er blevet et redskab i moderne krigsførelse. Det betyder også, at forsvaret af den infrastruktur, den er afhængig af til produktion og distribution, er et reelt mål. For dem af jer, der ejer, driver eller administrerer denne infrastruktur, medfører udviklingen et stort socialt ansvar.

 

Det er de nationale sikkerhedsmyndigheder naturligvis smerteligt bevidste om. Hvor energistyring er blevet et våben, er det også et centralt punkt i forsvarsstrategien, som flere og flere lande indfører med gode mekanismer for redundans og beskyttelse. Men betyder det, at du kan være tryg, så længe du beskytter din infrastruktur?

 

Energisektoren er et omfattende puslespil, hvor flere og flere brikker tilføjes digitalt. I de forkerte hænder skal der ikke mange brikker til, før du står over for en reel sikkerhedsrisiko.

 

Kan du værdisætte dine digitale aktiver?

 

Det er fint nok at kunne lukke et kraftværk ned som reaktion på en droneobservation. Men for de fleste af de aktiver, du har brug for at beskytte, er tastatur og mus en større trussel end koben og lommelygte. Selv mod tilsyneladende harmløs information.

 

Hvornår er folk hjemme? Hvornår er de på arbejde? I hvilke perioder øger en given virksomhed sin produktion? Det er oplysninger, som i bedste fald er trivielle, og i værste fald den sidste brik i puslespillet om folks onde intentioner. For nogle er en plantegning en arbejdsplan – for andre er den et kort over angrebsmål.

 

GDPR har været en stor hjælp med hensyn til databeskyttelsessikkerhed, men det er heller ikke alt, der er omfattet af forordningen. Du har ikke kun et ansvar over for den enkelte, men også over for samfundet som helhed. Elnetselskaber ligger inde med store mængder data, som for mange kan give en stor markedsfordel. Hvis man tager udgangspunkt i, at al information er potentielt værdifuld for nogen, er man godt rustet til at forsvare den.

 

Brug ny teknologi, før tyven gør det

 

"An ounce of prevention is worth a pound of cure", sagde Benjamin Franklin. Det er der helt sikkert noget om. Det koster relativt lidt at beskytte din virksomhed, både fysisk og digitalt, sammenlignet med de tab, du risikerer, hvis dit forsvar slår revner.

 

Uanset om du kan lide det eller ej, er din teknologi (både IT og OT) og dine oplysninger strategisk vigtige mål for hackere, aktivister og fremmede magter. Og hvis du ikke tager disse trusler alvorligt, kan du forvente dyr sabotage, industrispionage eller lækager lige rundt om hjørnet.

 

Vores bedste råd til at være et skridt foran er at tage ny teknologi i brug, som er tilpasset de risici, der er i den verden, vi lever i. Uvedkommende vil altid lede efter genveje og bagdøre. Sørg for at identificere og lukke ned for dem, før de får muligheden. Der er mange redskaber, du kan bruge, lige fra klassificering og segmentering af data til opgradering af den fysiske infrastruktur.

 

Hvad med kunstig intelligens?

 

Vi diskuterede mulighederne for kunstig intelligens (AI) i energisektoren i vores forrige artikel, men emnet er også yderst relevant, når det drejer sig om sikkerhed (især cybersikkerhed). Og det er der to grunde til: AI kan hurtigt blive både spørgsmålet og svaret.

 

Som med al anden teknologi er den bedste strategi ofte at beskytte sig selv med de samme midler, som angriberne bruger mod en. AI giver mulighed for hurtigere og mere sofistikerede angreb end tidligere, men det kan også bruges til at identificere og stoppe dem mere effektivt.

 

Brug kunstig intelligens med måde, men vær ikke bange for at eksperimentere. Det gør dem på anden side nemlig, så det kan være godt at tale samme sprog.

 

Denne artikel er den tredje i en serie om fremtidens energiteknologi. I næste artikel ser vi på bæredygtighed.

 

Artikel 1 - Fremtidens energiteknologi: Toget buldrer derudaf

 

Artikel 2 - Fremtidens energiteknologi: Kunstig intelligens

 

Artikel 4 - Fremtidens energiteknologi: Bæredygtighed

Vil du vide mere?

 

Kontakt vores salgsdirektør John T. Hummelgaard for en dialog om din virksomheds digitalisering.

John T. Hummelgaard
Telefon: +45 4829 1806